perjantaina, maaliskuuta 09, 2007

Suu puhtaaksi osa 3: terveydenhuolto

Ihmettelin alkuviikosta, kun ihmiset järjestäen tulivat kysymään vointiani. Hölmistyneenä vastailin, että ihan hyvää kuuluu, tietysti kampanjointi kuluttaa voimiani ja jne. Viidennen kysyjän kohdalla oli jo pakko ihmetellä ääneen, että miksi kaikki ovat minusta nyt yhtäkkiä niin kovin huolissaan. Lehdessä oli kuulemma lukenut, että kampanjoin flunssan kourissa. Sitten tajusin, että olin tosiaan lähes ääneni menettäneenä epätoivoisesti pihisten yrittänyt vastailla puhelimessa kyseisen lehden toimittajan kysymyksiin, tosin kaksi viikkoa aiemmin. Kummallista on siis median valta. Sillä mitä lehteen kirjoitetaan on aika paljon vaikutusta. No, tämä toimii aasinsiltana (myönnetään, että todella huonona sellaisena) siihen, että kirjoitan muutamia ajatuksiani suomalaiseen terveydenhuoltoon liittyvistä asioista.

Parasta terveydenhuoltotyötä on toki ennaltaehkäisevä työ, jolla säästetään merkittävästi varsinaisten terveyspalveluiden kustannuksia. Se miten saamme ihmiset liikkumaan enemmän, syömään terveellisemmin ja miten ehkäisemme yhteiskunnasta syrjäytymistä, ovat nykyhetken ja tulevaisuuden suuria kysymyksiä, joiden vastauksilla on merkitystä myös terveydenhuollon tulevaisuuden kannalta. Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto ei aina riitä, vaan joskus tulee sen ihan oikeankin hoidon tarve.

Kansainvälisesti verrattuna suomalainen terveydenhuolto sekä hoitohenkilökunnan ammattitaito ovat huippuluokkaa. Missä sitten mättää? Yksi suurimmista ongelmista on se, että lääkäriin kyllä pääsee rahalla, mutta valitettavan monissa kunnissa julkiseen hoitoon pääsy takkuilee pahasti. Terveyspalvelut ovat mielestäni, koulutuksen ohella, juuri niitä kaikkein tärkeimpiä palveluja, jotka on taattava huipputasoisina kaikille. Se kuinka paljon sinulla on varaa hoidosta maksaa, ei saa vaikuttaa palveluiden saatavuuteen tai hoidon laatuun, vaan terveydenhuollon perustana tulee jatkossakin olla se, että palvelut tuotetaan pääosin julkisin verovaroin.

Uskon, että paras laatu säilyy siten, että palveluiden tuottaminen säilytetään kunnilla. Tehostamista toki tarvitaan, mutta en usko, että yksityiseen palvelutuotantoon siirtyminen ratkaisisi ongelmia. Sen sijaan se johtaisi kustannusten lisäyksiin, koska päällekkäisiä toimintoja olisi vaikea estää. Palveluja kilpailutettaessa on aina muistettava se, että laatu tulee ennen hintaa. Loppujen lopuksi uskon myös, että laatuun panostamalla saadaan aikaa säästöjä. Ennaltaehkäisevää työtä sekin.

Lopuksi haluaisin vielä kiinnittää huomiota hoitohenkilökunnan työhyvinvointiin, joka vaikuttaa henkilökunnan jaksamisen lisäksi suuresti myös hoidon laatuun. Kävin vähän aikaa sitten keskustelun erään sairaanhoitajan kanssa, joka vahvisti käsitystäni siitä, että esimerkiksi sairaanhoitajien palkka ei ole se ratkaiseva asia, vaan se kuinka monta hoitajaa potilaita on hoitamassa.

Ei kommentteja: