maanantaina, tammikuuta 15, 2007

Liikkumisen iloa

Tänään tein taas yhden asian, jota en ole pitkään aikaan tehnyt. Ja jälleen oli mielettömän kivaa. Olin nimittäin luistelemassa. Ihan oikeasti en kai olisi sitä vielä saanut tehdä suussa olevien tikkien takia, mutta meidän ryhmän ensimmäinen luistelutunti oli tänään, joten siinä ei paljon kyselty, kuka on terve ja kuka ei. Hävettää myöntää, että viimeksi taisin olla luistimilla joskus lukiossa, noin viitisen vuotta sitten. Ala-asteikäisenä viereisen kentän luistinrataa kulutettiin monta tuntia päivässä. Enimmäkseen pelattiin naapurin lasten, ja aikuistenkin, kanssa jääpalloa. Haikeudella muistelen sitä liikunnan määrää, joka silloin tuli oikeastaan ihan huomaamatta harrastettua. Silloin kun jäätä ei ollut, pelattiin jalkapalloa tai leikittiin vinkkiä.

Siihen määrään suhteutettuna, kuinka paljon olen luistellut, on kyllä aika merkillistä, kuinka huono siinä kumminkin olen;) En ole varmaan vieläkään ole oppinut kunnolla jarruttamaan… Silti joku ihme kilpailuvietti herää aina, kun on kaksi joukkuetta ja kaksi maalia, vaikka kyseessä olisi ihan leikkimielinen pelailu. Kahden tunnin hikoilemisen jälkeen nyt on joka tapauksessa tosi energinen olo. Kiireisimpinäkin aikoina täytyisi muistaa se, että liikuntaan kulutetun ajan saa aina kaksinkertaisena jaksamisena takaisin.

Tulin tänään vaihteeksi siihen lopputulokseen, että otan liikunnan sivuaineeksi. Koululiikunnasta valitettavan usealla on ikäviä muistoja. Onneksi kehitystä parempaa suuntaan tapahtuu koko ajan. Toivottavasti missään koulussa ei enää tehdä joukkuejakoja kapteenijaoilla. Monelle on tuttu se, tunne kun aina tuli valituksi viimeisten joukossa. Liikunnan riemun voi löytää niin monella eri tavalla. Parhaimmat liikuntatunnit ovat monipuolisia ja niissä on haastetta ja iloa kaikenkuntoisille ja -taitoisille. Liikunnan opetuksen painopiste tulisi olla tällä hetkellä vähän liikkuvissa lapsissa, joita nykypäivänä on aivan liian paljon. Liikkumattomien sukupolvien kasvattamiseen yhteiskunnallamme ei ole varaa. Jos minulla joskus opettajana on mahdollisuus innostaa lapsia liikkumaan, tulen sen mahdollisuuden varmasti käyttämään. Luokassani tullaan liikkumaan myös muulloin kun liikuntatunneilla.

Ei kommentteja: